Σχοινουσαη κρυφη ομορφια του Αιγαιου

Χάρτης της Σχοινούσας


Σχοινούσα. Μια σταγόνα στεριάς στο πέλαγος. Μια σταγόνα ύπαρξης, εκεί που οι βουλιαγμένοι ορίζοντες χαράζουν τα όρια στις μνήμες της ιστορίας.
Μ. Γλέζος «Η συνείδηση της πετραίας γης»

Η Σχοινούσα είναι ένα απο τα νησιά του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων. Βρίσκεται ΝΔ της Νάξου, με έκταση 9 km2 και 220 μόνιμους κατοίκους. Αποτελείται απο δύο οικισμούς, την πρωτεύουσα Χώρα ή Παναγιά και τη Μεσσαριά.

Η Χώρα, όπως και στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, είναι κτισμένη στο ψηλότερο σημείο του νησιού, αθέατη απο τη θάλασσα, εξυπηρετώντας την ανάγκη των πρώτων κατοίκων του νησιού για προστασία απο τις πειρατικές επιδρομές. Χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια με γαλάζια παράθυρα και μικρές λιθόστρωτες αυλές με λουλούδια, αποτελούν τον κύριο οικισμό. Λίγα σπίτια, μια εκκλησία, αλώνια και πολλές φραγκοσυκιές συνθέτουν το τοπίο του δεύτερου οικισμού του νησιού, της Μεσσαριάς.

Το νησί περιβάλλεται απο πανέμορφες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, άλλες πιο πολυσύχναστες, όπως το Τσιγκούρι, το Λειβάδι, ο Αρμυρός, ο Λιόλιος και η Ψιλή Άμμος και άλλες πιο ερημικές, όπως η Αλυγαριά, ο Μπαζαίου, το Φίκιο και ο Γερολιμνιώνας. Οι περισσότερες παραλίες είναι αμμουδερές, αλλά δεν λείπουν και κάποιες με βότσαλο ή βράχια.

Η Σχοινούσα προσφέρεται για ήπιες πεζοπορικές διαδρομές μέσα απο τις οποίες ο πιο ανήσυχος επισκέπτης θα ανακαλύψει πλήθος όρμων αλλά και κάποιων πιο απρόσιτων παραλιών, οι οποίες ανταμοίβουν με την ομορφιά του τοπίου, την ηρεμία και το γαλάζιο της θάλασσας.

Οι κάτοικοι είναι ζεστοί και φιλόξενοι. Τα βράδια του καλοκαιριού, επισκέπτες και ντόπιοι, καθισμένοι αντίκρυ στην παραδοσιακή πεζούλα και στην πλατεία του χωριού, πίνουν την παραδοσιακή ψημένη ρακή, γίνονται όλοι μαζί μια ευχάριστη συντροφιά και οι ώρες περνούν χωρίς να το καταλάβει κανείς χαράζοντας ανεξίτηλα σημάδια στις καρδιές όλων.